Bos

Afgelopen zondag zijn we naar het bos in Heiloo gereden, we hoopten op mooie paddenstoelen. Al snel zagen we de Pruikzwam (Hericium erinaceus) op een boom. Een soort die we daar in voorgaande jaren ook al gezien hadden.

Hier van onder gefotografeerd, toch een bijzondere verschijning.

Als de Pruikzwam (Hericium erinaceus, Rode Lijst: Bedreigd) verschijnt, wordt hij door veel passanten opgemerkt. De Pruikzwam is een zwakteparasiet die graag groeit in holtes en spleten van oude, staande loofbomen, vaak meters boven de grond. Hier veroorzaakt hij witrot. Ook op liggende dode stammen en stronken komt hij voor. Zijn voorkomen onderstreept het belang van extensivering van het Nederlandse bosbeheer. Er zijn overigens gevallen bekend dat de Pruikzwam jarenlang op dezelfde boom tevoorschijn kwam, zonder dat enige schade aan de boom kon worden vastgesteld. In ons land komen Pruikzwammen in 95% van de gevallen op oude beuken of beukenstammen voor, de overige 5% op andere loofbomen zoals Zomereik, Linde en één keer op Robinia. Elders in Europa groeit hij ook op Plataan en Lijsterbes.

Ik vind de voet van een boom ook vaak zo mooi, hier een met mos begroeid.

Dit Vinkje kon ik niet voorbij lopen, ik had mijn telelens niet bij me, maar zo met wat omgeving erbij is het ook leuk.

Tot slot nog wat paddenstoelen op een stronk. Zo waren we lekker bezig in het bos, niet veel paddenstoelen maar dat mag de pret niet drukken.

7 reacties

  1. Prachtige serie, Willie. Vooral die pruikzwam vind ik indrukwekkend. Ik heb hem nog nooit gezien, maar hij doet me wat denken aan de verticale vorm van een sponszwam.
    Ook het onderste deel van die stam mag er zijn. Typisch gevalletje van een boom die op grote voet leeft .. 😉

Reacties zijn gesloten.