Azuurmees (Cyanistes cyanus)

In het dorp van Bergen zit al een week een Azuurmees, gewoon in de bebouwde kom en daar smikkelt hij van pinda’s in een netje. Vanmiddag had ik tijd om daar heen te rijden en besloot dat ook maar te doen. ondanks het feit dat het onzeker is of je de vogel wel te zien krijgt. De straat waar hij regelmatig terugkomt is lang en vol met bochten, maar na een stuk gereden te hebben zag ik vogelaars/ fotografen staan, hiep hiep hoera! Mijn auto kon ik snel een plekje geven in die buurt en toen was het wachten en speuren begonnen. En daar stonden we dan ik een rij, schoolkinderen fietsten langs en vroegen wat we zagen. Niets dus…een struik met pindanetjes :-). Waardeloos voor foto’s natuurlijk, maar toen de Azuurmees na anderhalf uur kwam ging het toch van klikkerderklik, dan maar met een netje. Toch kon ik in een split moment de vogel in een boom vastleggen, wel “takkerig” maar bomen hebben nu eenmaal takken.

De Azuurmees komt het meest voor in Rusland en Azië en heeft de grootte van een Koolmees. Ik ben gek op mezen en dit is ook een pluizig schatje!

Azuurmees (Cyanistes cyanus)

Eerst deze maar met het pindanetje.

Azuurmees (Cyanistes cyanus)

Net voordat hij helemaal wegvloog in deze boom.

Azuurmees (Cyanistes cyanus)

Zelf vind ik deze erg leuk ondanks de takjes, het zijn fijne takjes en geven de foto wel sfeer, bij een Kool- of Pimpelmees zou hij er niet doorkomen  ha ha. Mooie vogel he?
Thuisgekomen ben ik na een kop koffie gelijk de foto’s gaan bekijken en toen toch ook maar even een blogje gemaakt, maar wat moet ik nu eten? Zucht.

Onderstaand bericht kreeg ik van Tineke doorgestuurd, interessant om te weten, bedankt Tineke!

Is het een azuurmees? Of een Pleske’s mees?

azuurmees_zg

“De zeer zeldzame azuurmees in Bergen kwam, na 2 uur hoog in de bomen gezeten te hebben, eindelijk naar beneden en kon gefotografeerd en gefilmd worden”, aldus filmer Rick ’t Hart.

De azuurmees komt vooral voor in Rusland en centraal Azië en is de afgelopen tijd vaak als dwaalgast in Nederland waargenomen. Op de site van Dutch Birding komt men echter tot de conclusie dat het in dit geval om een zogenaamde ‘Pleske’s Mees’ gaat. Het gaat dan om een hybride kruising tussen de azuurmees en de pimpelmees. Deze vogels bezitten kenmerken van beide soorten en de zang is afwijkend.

 

7 reacties

Reacties zijn gesloten.