Na het vrijwilligerswerk loop ik regelmatig even het duin in en laat me verrassen door wat ik tegenkom. Afgelopen dinsdag was dat de Grote Parasolzwam ( Macrolepiota procera).

Grote parasolzwam Macrolepiota procera

 

In het stukje duin waarin ik liep, staat ook een kijkscherm waarachter je kunt kijken op een vijver. Het was heel erg rustig op het water en ook de ijsvogel kwam niet langs. De ijsvogel heb ik al een hele tijd niet gezien, ik ben van plan om vaker te gaan kijken omdat hij hier nog weleens wordt waargenomen. Erg leuk was de pimpelmees die druk op een takje bezig was, waarschijnlijk zat er iets eetbaars op.

 

pimpelmees

 

pimpelmees

Even later bleef hij/zij zitten voor een mooi fotomoment!

 

Verder lopend hoorde ik verschillende roodborstjes en een later zag ik er ook een. Het was in de buurt van mijn ouderlijk huis, dat staat er niet meer, maar het was voor mij ‘mijn roodborstje’.

 

roodborst

 

De laatste foto is van een een groepje Parnassia.

 

parnassia

 

Parnassia groeit op natte soms kalkbevattende zandige bodems in bijvoorbeeld duinvalleien, maar ook in blauwgraslanden, trilvenen en in vochtige heide op leem. Zelfs kan de soort gevonden worden op bovenrand van krijthellingen, en wel in de heideachtige begroeiing die daar te vinden is boven de kalkgraslanden.

 

7 reacties

  1. De grote parasolzwam is een mooi exemplaar.
    Het pimpeltje staat er zo koddig op.
    Wat leuk dat je een ´eigen´ roodborstje hebt in de buurt waar je ouderlijk huis stond. Dat was een cadeautje.

    Ja, dat was echt een cadeautje.

  2. Mooi Willie. Ik ben ook nog steeds in afwachting van een Roodborst in mijn tuin. Voorlopig nog hoofdzakelijk Koolmezen, Pimpelmezen en Huismussen bij de voederplekken. Die Parnassia is ook fraai. Ik wist niet dat dat zulke laatbloeiers zijn.

  3. Mooi jong en gaaf exemplaar nog, die grote parasolzwam. Mooie foto’s van het pimpelmeesje ook, die blijven altijd leuk en vrolijk om naar te kijken.
    In onze tuin zag ik eind vorige week ‘ons’ roodborstje weer. Gesteld dat het echt ‘de onze’ was, dan is hij echt vroeg dit jaar. Meestal zie ik het roodborstje hier pas verschijnen als het voorzichtig begint te winteren.

Reacties zijn gesloten.