Huismus (Passer domesticus)

Sinds een paar weken hebben we huismussen in de tuin. Is dat nu zo bijzonder, nou voor ons wel omdat we die voorheen nooit zagen. In het dorp zijn wel veel huurhuizen voor de grond gegaan en nieuwe huizen gebouwd. Dus zijn er daken verloren gegaan die zo belangrijk voor de huismussen zijn. Er zijn wel vogelkastjes opgehangen, of daar in gebroed is weet ik niet. In ieder geval is het erg leuk en gezellig die tjilpende musjes. Voor mij een reden om er een foto projectje van te maken. Ik heb een oude stronk op een strategisch punt gelegd, af en toe wat havermout gestrooid en schuil in de achterdeur plaats genomen. Camera op statief en afwachten maar of zij de stronk ook fijn vonden om op te poseren. Na een aantal sessies waarbij de modellen zich goed lieten zien, kan ik je de volgende foto’s presenteren 🙂

 

huismus Passer domesticus

 

huismus Passer domesticus

 

huismus Passer domesticus

 

huismus Passer domesticus

 

huismus Passer domesticus

 

Als laatste de huismus op een doorleeft engeltje met een door de zon verlichte achtergrond.

Ik moet wel zeggen, voorheen kwamen er altijd ringmussen en die zijn zo MOOI, die heb ik nu nog niet gezien…ze zullen toch nog wel komen? De heggenmus is wel een paar keer langs geweest, maar dat is natuurlijk geen echte mus. Maar wel super dat ie er was!

7 Comments

 1. Niet te geloven dat tegenwoordig een huismuis een bezienswaardigheid is terwijl ze in vroeger tijden niet weg te denken waren. Denk maar aan het gezegde bij warm weer “de mussen vallen dood van het dak”. Ik heb ze al in tijden niet gezien het is ook sterk gebied afhankelijk.

 2. Goh, ik dacht eigenlijk dat ‘iedereen’ wel huismusjes in de tuin had… nee dus 😢
  Dan ben ik blij dat die gezellige vogeltjes elke dag met zo’n 25 soortgenoten in onze tuin zijn.
  Het foto projectje is uitstekend gelukt Willie. Mooie stronk en een mooi model.
  Zowel de huis als de ring mus staan trouwens op de rode lijst, jammer genoeg.
  Groet uit Drenthe,
  Geert

 3. Leuk zijn ze! Nee, ringmussen heb ik ook al jaren niet gehad, en zelfs de huismussen komen weinig op bezoek, helaas… ze hebben wel altijd iets vrolijks vind ik.

 4. Wat mooi die huismussen en hoe je direct een fotoshoot georganiseerd hebt! Heerlijk is dat. Schitterende foto’s.
  Hier zie ik ze op een huis aan de overkant van de straat. Kan moeilijk met mijn lens een hele dag op hun huis gericht zitten 😂

 5. Toch bijzonder om te lezen dat er tuinen zijn waar geen huismussen zijn te vinden. Des te mooier als ze dan ineens wel aanwezig zijn. Je hebt een mooie creatieve opstelling gemaakt wat je een prachtige fotoserie heeft opgeleverd.

  Zo zie je wat voor de een gewoon is, is voor de ander bijzonder

 6. Dat is meteen weer een erg mooie serie van jullie nieuwe tuinbewoners. Zoals de paardenbloem voor mijn gevoel zwaar wordt ondergewaardeerd, is dat bij de huismus ook vaak het geval naar mijn idee. De huismussen zijn hier al jaren vaste gasten en het is altijd gezellig als ze samen wat zitten te tjilpen.

  Ja, het is echt gezellig met die vogels

Comments are closed.