“De Bleekerij” in Boekelo

De N.V. Boekelosche Stoomblekerij (in 1888 opgericht door de zonen van Gerrit Jan van Heek) werd in 1965 overgenomen door Unilever (die het bij P. Fentener van Vlissingen & Co’s Katoenfabrieken N.V. voegde, later Texoprint). In 2004 stopt Texoprint de productie.In 1960 richt de Boekelose Stoomblekerij Boekelo Foliën op, die in 1965 een eigen fabriek krijgt op het naastgelegen terrein. Het latere Boekelo Decor sluit in mei 2011. Op het oude fabrieksterrein is in 2008 een nieuwbouwplan gerealiseerd “De Bleekerij”waarbij delen van het industrieel erfgoed zoals, de oude gevels van de textielgebouwen en de fabrieksschoorsteen bewaard zijn gebleven. In de oude portiersloge is de stichting Historische kring Boekelo, Usselo, Twekkelo gevestigd.

 

Tijdens het rondje Enschede van 60 kilometer kwamen we ook langs Boekelo, een leuk plaatsje bekend van de zoutindustrie. We zijn daar niet gelijk doorheen gefietst, het was de moeite waard om wat rond te kijken. Laat ik er ook bij zeggen dat ik een hongerklop kreeg en blij was een supermarkt te zien waar ik iets eetbaars kon kopen. We fietsten de route op een maandag en hadden wel wat drinken en een broodje bij ons, maar ergens een kop koffie drinken was er niet bij.

De foto’s die ik laat zien zijn geen vogels, vlinders of bloemen. Op een plein waar je de toren van “De Bleekerij” ziet, heb ik de verticale lijnen van pilaren, lantaarns en gebouwen willen benadrukken.

"De Bleekerij" Boekelo

Boekelo De Bleekerij

"De Bleekerij" Boekelo

3 Comments

Comments are closed.