Grutto (Limosa limosa)

De laatste weken fiets ik regelmatig de polder in de rondte om grutto’s te spotten. Bij de waterberging heb ik een groepje gezien en in de polder bij de Lage Hoek. Daar kon ik wel wat foto’s maken van de grutto’s in vlucht en op het weiland. Het was nog niet helemaal naar mijn zin, dus ben ik afgelopen vrijdag met Marcel naar wat andere polders gereden. In de Schaalsmeerpolder was het genieten van de buitelende kieviten en de grutto’s die elkaar achterna zaten. Ook zitten daar heel veel brandganzen, prachtig!

Grutto (Limosa limosa)

Bij dit stel kon ik het hele balts- en paarritueel volgen. Ze zaten ver weg, een voordeel daarvan is dat je nog wat van de omgeving kunt zien.

Grutto (Limosa limosa)

Deze stond langs de slootkant en was makkelijk te benaderen.

Het was erg koud en winderig dus na een tijd daar rondgelopen te hebben, zochten we de auto weer op. Rijdend door prachtige polders kwamen we bij Graft / de Rijp. Daar zat een groep grutto’s in het water, deze werden opgeschrikt door een buizerd (denk ik) en vlogen massaal de lucht in.

Grutto (Limosa limosa)

En dat vind ik zo mooi, eigenlijk zou het nog massaler moeten zijn, maar hier ben ik ook tevreden mee. Deze is vanuit de auto gefotografeerd en weer met lekker wat omgeving erbij.
Mooie tijden komen eraan, de Tjiftjaf heb ik ook weer gehoord, vlinders komen tevoorschijn, en ga zo maar door!

8 Comments

  1. Schitterend om de Grutto’s weer te zien. Hier zijn ze sinds afgelopen zondag ook weer neergestreken in de weilanden. Je vliegfoto’s zijn erg mooi Willie. Heerlijk om al deze weidevogels weer te zien.

  2. Nou Wil… het was niet alleen geslaagd ochtendje… maar dit levert ook een aantal geslaagde opnames op zo te zien. Vooral de laatste twee zijn super. En ook al die grutto’s in de lucht zijn ook goed gelukt. Op het moment dat ik deze reactie plaats hoor ik weer de groene specht lachen. Wat is de lente toch heerlijk. De tjiftjaf heb ik idd ook gehoord….gaaf toch? Groet Marcel

  3. De eerste foto laat de Grutto zien in een perspectief van verhoudingen zoals wij de vogel normaal gesproken ook waarnemen. Vogel in het landschap, wordt ook welgezegd bij soort foto’s. Het landschap met gras dat zich nog wat bleekjes toont in maart en de huizen op de horizonlijn die vaag meedoen, geven sfeer aan het geheel. Ik vind het een geslaagde compositie.

  4. Heerlijk he,dat geluid van de grutto in de polder. Prachtige serie. Ik heb nog geen mooie grutto foto kunnen maken, andere jaren was ik er vroeger bij met deze vogel. Ja,de tjiftjaf heb ik ook alweer gehoord. Lente is toch wel mijn favoriete seizoen.
    groetjes Ghita

Comments are closed.