Hof Espelo

Tijdens ons verblijf in Enschede hebben we een mooie wandeling gemaakt bij Hof Espelo. Het frisse groen van de beukenbomen is prachtig en ik heb geprobeerd dat een beetje aardig vast te leggen.

Hof Espelo

Hier loop je richtig Het Koetshuis dat gebruikt wordt als bezoekerscentrum van Landschap Overijssel. Je kunt daar even rondkijken, vragen stellen of een kopje koffie drinken.

Hof Espelo

Het lijkt wel een dansend bos…

Hof Espelo

Het wortelgestel is ook wel een foto waard vind ik.

Hof Espelo

En zo waren er heel veel prachtige plekken in het bos. Op sommige delen groeien  Witte Klaverzuring en Daslook.

Onderstaande info uit Wikipedia.

Landschap

Aan de oostzijde van het landgoed ligt een stuwwal rond welke in de laatste ijstijd nog enkele meters dekzand zijn afgezet. Op deze hogere gronden bouwde men boerderijen en legde men de essen aan. Op lagere gedeelten kwam in de negentiende eeuw bosbouw op rabatten tot stand. Een lange laan met eiken en beuken doorsnijdt het landgoed. Ook een sterrenbos maakt deel uit van het landgoed. Rond het hele landgoed lag vroeger een brede wal waarvan hier en daar nog een stuk aanwezig is. In de Tweede Wereldoorlog maakte Hof Espelo deel uit van vliegveld Twente. De Duitsers legden op het landgoed rolbanen aan om hun vliegtuigen in het bos te kunnen verstoppen, afgedekt met netten. De rolbanen werden omringd door nieuw aangelegde wallen, die nog grotendeels te zien zijn. Een vloeiweide die honderden jaren geleden werd aangelegd om arme grond te bemesten met groeizaam beekwater, zodat er hooi gewonnen kon worden, is begin eenentwintigste eeuw hersteld.

Flora

In de vochtige hooilanden die af en toe onder water staan groeien bijzondere planten. Op de zure en beschaduwde grond groeit witte klaverzuring. Elders zijn planten als salomonszegel, wilde hyacint en adelaarsvaren en struiken als bergvlier, taxus en hulst te vinden.

8 Comments

 1. Ik vind dit ook de mooiste tijd van het jaar. Alles ziet er nog zo mooi uit. Schoon. Heel mooi die bomen.
  Grtjes vanuit een regenachtig Zakyntos. Hebben we teninste tijd om jouw foto’s te bekijken.

  Agaath
 2. Heel mooi dat frisse groen. Het groeit nu wel allemaal heel erg hard. Leuk dat je er ook waardevolle informatie bij hebt staan over die stuwwal van de laatst ijstijd etc. Dit geeft ent weer iets extra en het is ook nog leerzaam.

  Groetjes, Helma

 3. Hallo Wil, Het is je – met deze serie mooie beelden – goed gelukt om ons mee te laten genieten van het frisse groen van de bomen daar. Fijn om te zien allemaal.

  Groeten, Larry

 4. Wat heerlijk dat frisse groen, dit is nu alweer voorbij, het is de laatste weken zo hard gegaan met alles wat groeit en bloeit.
  Mooie foto’s die uitnodigen tot een bezoekje aan dat gebied.
  groetjes Ghita

Comments are closed.