Aan de rand van de omstreeks in 1629 drooggemaakte polder Heer Hugowaard ligt het dorpje Oude Niedorp dat reeds in de strijd van de Graven van Holland tegen de Westfriezen wordt genoemd. Verscholen tussen het geboomte staat aan de Dorpsstraat de ruïnekerk, de voormalig Nederlands Hervormde Kerk van de Heilige Werenfridus. Er bevindt zich een gemeentelijke begraafplaats aan de west en noordzijde, welke in de vorige eeuw werd uitgebreid waardoor het natuurlijke aspect van een terphoogte verloren ging. De kerk stamt uit het midden van de 13de eeuw en is toen van steen gebouwd op een terp. In de 14de eeuw werd de kerk weer afgebroken want het veen klonk in en de kerk verzakte. De toren bleef staan en de kerk werd nieuw opgebouwd. Men maakte sleuven tot een 10 tal centimeter boven de veenlaag hetgeen een diepte betekende van 180 centimeter beneden de bovenzijde van de vloer. De fundatie werd ook nu niet onderheid. Men stortte eenvoudig het afgekomen puin van het eerste kerkgebouw in deze sleuven en stampte dat vast aan. In de 15de eeuw werd er meer ruimte gevraagd en werden er 2 zijbeuken aangebouwd. De ingang van de kerk zat toen aan de westkant van de kerk. Maar de kerk bleef aan verzakking onderhevig. Kort na de Reformatie (laatste kwartaal 16de eeuw) moest hij alweer gerestaureerd worden. De kerkmuren die nu zichtbaar zijn, zijn gebouwd in 1648, als een gotische pseudo basilliek, en gebruikt als protestantse kerk, met aangebouwd koor. In 1738 moest de toren afgebroken worden (allemaal vanwege het inzakken van de grond en het inklinken van veengrond) en kwam er op de oude fundering een nieuwe toren. Dit ging nogmaals fout en in 1800 ging de spits eraf en enkele jaren later hierdoor ook de zijbeuken. In 1814 werd de gehele toren eraf gehaald en vervangen door een licht houten torentje aan het westelijke gedeelte van de kerk. De laatste restauratie was in 1953/1954.
Helaas sloeg 3 april 1977 het noodlot toe en door de blikseminslag ging de kerk grotendeels verloren. Bij deze brand ging de preekstoel uit 1672 verloren; een eeuwenoude Hugenotenbijbel kon wel worden gered.
Een selectie, maar toch nog wel veel foto’s, ach ja, voor een keer….
Mooie historische beelden van een kerk met een indrukwekkende geschiedenis.
Schitterende foto’s en wat een rijke geschiedenis. De details van de mossen zijn juweeltjes.
Ik heb eerst even gegoogeld waar Nieuwe Niedorp ligt. In Noord-Holland. Toen ik je prachtige fotoserie zag vroeg ik mij af of ik wel goed gekeken had of dit juweeltje wel echt in Nederland ligt. Wat een prachtig en uniek gebouw. Je hebt de details ook zo mooi in beeld gebracht.
Het zal je niet verrassen dat ik dit echt pure schoonheid vind. Wat een mooie serie van die fantastische ruïne. Zonder de andere foto’s ook maar iets tekort te willen doen, vind ik voor het mos en de kleurenpracht op foto 13 erg mooi.
Het eerste wat me opviel waren de prachtige kleuren, vooral van de ‘detail’ opnames.
Leuk om de geschiedenis te weten. Een sleutel in een voetpad? intrigerend…
Groet, Geert
Wat een prachtige fotoreeks van deze bijzondere ruïnekerk. Mooie overzichtsbeelden maar tevens ook hele leuke detialopnamen, Bedankt voor het delen en een fijne nieuwe week gewenst
Prachtig mooi, zo’n oud vervallen gebouw! Ben ik ook gek op! Heb er vorig jaar ook foto’s van gemaakt, ik reed er toevallig langs met de motor en ja, heb altijd m’n Canon Compact mee! Mooie sfeervolle foto’s Wil!
Heb onlangs nonnetjes (wist niet wat ik zag, nooit eerder gezien) gespot bij Hemmeland, Monnickendam. Water was ruw en ze zwommen, in gezelschap van kuifeenden, te ver af dus geen knappe foto’s kunnen maken…… Groeten uit Graft!
Prachtige serie Wil!