Wilde zwanen en nog meer…

Wat was het genieten gistermorgen in de duinen bij Bakkum/ Castricum. Een hele witte wereld doordat alles met rijp bedekt was, prachtig. We hadden de auto bij bezoekerscentrum De Hoep neergezet en zijn van daaruit gaan lopen. We wilden graag de wilde zwaan (Cygnus cygnus) zien en fotograferen, dus liepen we richting het infiltratiegebied. Daar aangekomen zagen we al snel wilde zwanen op een laagje ijs lopen. Deze gingen helaas al snel op de vleugels nog voordat we onze camera’s in de aanslag hadden. Niet getreurd, we zouden nog kansen genoeg krijgen.

brilduiker Bucephala clangula

Bij het Hoefijzermeer heette een brilduiker (Bucephala clangula) ons welkom.

brilduiker Bucephala clangula

Om daarna weer weg te zwemmen, dit is het mannetje.

Bij het Hoefijzermeer staat een vogelkijkhut, daar zijn we even gaan zitten en werden we getrakteerd op een roerdomp (Botaurus stellaris) en twee waterrallen (Rallus aquaticus). Erg leuk om te zien maar om te fotograferen niet ideaal. Krappe gaten en erg hoog en mensen die in en uit lopen en teveel en te hard praten.

grote zaagbek Mergus merganser

In een van de wateren van het infiltratiegebied zwom een grote zaagbek (Mergus merganser) dit is het vrouwtje.

wilde zwaan Cygnus cygnus

En dan nu de wilde zwanen (Cygnus cygnus) hier pa, moe en drie kinderen. Dit vind ik zelf een prachtige foto, lekker soft en het geel van de snavels springt eruit.

wilde zwaan Cygnus cygnus

Hier zwemt de familie verder en is het beeld wat grauwer maar ook wel sfeervol.

duinen

En dan is het tijd om naar huis te gaan en altijd vind ik het weer moeilijk om afscheid te nemen van dit prachtige gebied. Maar wat is het heerlijk om zo rond te lopen en te genieten van al het moois.

8 Comments

  1. Wat een prachtige serie, de brilduiker, zaagbekeend, maar vooral de wilde zwanen in zo’n winterse omgeving. Het gebied en de vogels doen mij denken aan de Waterleidingduinen. Hopelijk krijgen we nog meer winterse dagen met een wit landschap, dat ben ik nog lang niet zat.
    groetjes Ghita

  2. Hoi Willie,

    ik kan me echt levendig voorstellen dat je enorm genoten hebt. Prachtig om deze witte wereld te zien en dan ook nog de wilde zwanen, grote zaagbek en brilduiker te kunnen vastleggen. Echt heel mooi.

  3. Prachtige serie Wil…en idd de wilde zwanen staan er super op. Maar de brilduiker mag er ook zijn niet verkeerd moet ik zeggen. Oftewel een geslaagd ochtendje zo te zien. Fijne avond. Groetjes Marcel

    Marcel van Alphen

Comments are closed.