Gisteren hoorde ik op Vroege vogels dat het slecht met de Kanoeten gaat.
Door de verandering van het klimaat in het noorden van Rusland, kampt de kanoet met een mannentekort!
De oorsprong van het probleem ligt in de opwarming van de toendra. Doordat de insecten steeds vroeger uit de bodem komen, kampen kanoetenkuikens met een groeiachterstand. En hoe kleiner de kanoet, hoe slechter de overleving. Omdat de mannetjes net iets kleiner zijn dan de vrouwtjes, gaan die ook eerder dood, met een tekort aan mannen als gevolg.
In de afgelopen veertig jaar is het aantal kanoeten met ongeveer twee derde afgenomen!
Als het vrouwtje eieren heeft gelegd, vertrekt zij weer zuidwaarts en het mannetje zorgt voor de kuikens. Vroege Vogels is terug te luisteren, hoogleraar Jan van Gils van de Rijksuniversiteit Groningen verteld er boeiend over. Zelf luister ik ook naar de podcast, de uitzending duurt drie uur en luisterend naar de podcast kun je af en toe pauzeren.
Een paar weken geleden heb ik nog een Kanoet gefotografeerd langs de kust, toen dacht ik ‘gewoon een Kanoet’, helemaal verkeerd… nog even en ik snak naar een Kanoet.
Oei dat is een triestig verhaal voor de kanoet. Deze vogel is voor mij totaal onbekend maar als ik dit verhaal lees, zal er veel moeten gebeuren vooraleer ik hem ooit te zien krijg. De klimaatverandering brengt veel meer te weeg dan wat we te horen en te zien krijgen. Fijn dat jij zo’n prachtige foto genomen hebt!
Je verhaal komt me bekend voor Willie.. Helaas weer een soort waar het slecht mee gaat.
Laatst een stukje op tv gezien over de teruggang van o.a. de kanoet. Wordt je niet vrolijk van.
Overigens word ik wel heel blij van jouw prachtige foto van deze ‘zeldzame vogel’ Super!
Groet, Geert
Dat is een triest verhaal wat je hier schetst.
Jouw kanoet staat er prachtig op.
De foto heeft nu een meerwaarde nu ze zo zijn afgenomen in aantal.
Mooie foto ik zou hem maar goed bewaren je weet maar nooit.
Dat wordt dus ook een bedreigd diersoort wel een mooi foto.
In principe speelt dit probleem op de een of andere manier voor veel trekvogels. Voor onze weidevogels is het eigenlijk niet veel anders. De warme en droge lentes van voorgaande jaren waren hier funest voor veel jonge vogels. Gelukkig hadden we dit jaar weer een ‘ouderwets’ nat en kil voorjaar. Dat lijkt een positief effect te hebben op het aantal jongen dat dit jaar vliegvlug is geworden.
En wat die kustvogels betreft: vorige ben ik een uurtje bij Westhoek aan de Waddenzee geweest. Er hielden zich vele honderden vogels van een paar soorten op. Nu nog zien uit te vinden wat het waren. 🙂
Jouw foto van deze kanoet is weer erg mooi.