Groentje (Callophrys rubi)

Zoals beloofd laat ik een paar foto’s zien van het Groentje welke ik in Drenthe kon fotograferen. Deze soort komt voornamelijk in het oosten van Nederland voor, hier in Noord-Holland sporadisch.

Het groentje is een dagvlinder uit de familie Lycaenidae, de kleine pages, vuurvlinders en blauwtjes. (Wikipedia)

 

De oud-Nederlandse naam voor het Groentje is ‘braamstruikvlindertje’, omdat men vroeger dacht dat braam (rubus) de belanrgijkste waardplant was. Ook in zijn wetenschappelijke naam – Callophrys rubi – wordt daarnaar verwezen. Ondertussen weet men dat er meerdere waardplanten zijn. Zittend op een jong blaadje valt het Groentje nauwelijks op, maar de soort is onmiskenbaar. Het Groentje komt voor op vochtige en droge heide, in struwelen en bosranden en in kapvlakten en heeft 1 generatie van begin april tot eind juli. (Ecopedia)

 

groentje

Op de eenstijlige meidoorn

Groentje

 

Groentje

Op de Brem.

Groentje

En een close up

De eerste hittegolf is een feit, het is buiten niet te doen….

6 Comments

  1. Een hele mooie serie. Ik ken ze recentelijk ook alleen van Dwingelderveld.

    Ik had het vandaag heel luxe, ik was de hele dag aan het varen in De Wieden, op de Beulakerwijde en heb gezwommen in de Beulakerwijde. Het was daar prima toeven.

  2. Mooie foto’s weer van dit mooie kleine vlindertje. Vooral dat gouden randje rond de vleugels vind ik altijd erg mooi. Ik heb ze hier in bos- en heidegebieden in de buurt wel gefotografeerd.
    Maar vandaag waag ik me daar niet aan. Ik blijf lekker binnen in de nog relatief koele kamer.

Comments are closed.