Uitsluipen Grote Keizerlibel

Bij het bezoekerscentrum in Ruinen ligt ook een vijver waar je allemaal waterdiertjes kunt zien. Toen we er waren konden we het uitsluipen van de grote keizerlibel meemaken, voor het eerst dat we dat zagen, echt super!

 

Voor het uitsluipen klimt de volgroeide libellenlarve uit het water. Dit gebeurt bijvoorbeeld langs een plantenstengel die in het water of op de oever staat, maar ook allerlei andere objecten op de kant worden gebruikt.

Als de larve een geschikte uitsluipplek heeft gevonden, houdt hij zich stevig vast en vervelt voor de laatste keer. De huid van kop en borststuk barsten open en heel langzaam komt de volwassen libel eruit. Wanneer kop, borststuk en poten eruit zijn, grijpt de libel zich vast aan het uitsluipsubstraat en trekt zijn achterlijf uit de larvenhuid.

grote keizerlibel

 

Vervolgens blijft het nog verfrommelde en kleurloze dier een tijd lang hangen en pompt zich door middel van lichaamsvloeistof op. Het achterlijf strekt zich langzaam en krijgt steeds meer de langgerekte vorm van een volwassen libel. Ook de vleugels strekken zich langzaam maar zeker uit. Als de libel zijn uiteindelijke vorm bereikt heeft, wordt de overtollige lichaamsvloeistof in druppeltjes afgescheiden door het achterlijf.

grote keizerlibel

 

De libel heeft zijn uiteindelijke vorm bereikt, maar is nog vrijwel kleurloos en te zacht om te vliegen. Pas na enige tijd uitharden is de libel klaar voor zijn eerste vlucht en vliegt weg van het water, meestal naar de eerste de beste boom of struik. Het lege larvenhuidje blijft achter langs de waterkant. De jonge imago’s (verse imago’s of juvenielen genoemd) zijn nog enkele dagen herkenbaar aan hun glimmende vleugels.

 

grote keizerlibel

 

grote keizerlibel

Tot slot hieronder het lege larvenhuidje. (bron De Vlinderstichting)

 

grote keizerlibel

6 Comments

  1. Ik geef je ‘een 10 met een griffel’ zoals men vroeger zei. 👌👌 Geweldige foto’s Willie met een mooie verklarende tekst. Ben onder de indruk.
    Groet uit het warme Drenthe,
    Geert

  2. Dit is een prachtige serie. Het onderwerp mooi los van de achtergrond.
    Een wonder der natuur.

    Ik heb een tijd geleden het ook gefotografeerd en op mijn weblog geplaatst, maar zo mooi als die van jou had ik het niet.

Comments are closed.