Grote bonte specht(Dendrocopos major) en bosmuisje(Apodemus sylvaticus)

De Grote bonte specht komt regelmatig in de achtertuin, het is een feestje om te zien hoe hij alles inspecteert op iets eetbaars. We hebben een stuk boomstam opgehangen met een gat erin en in dat gat stop ik steeds pindakaas. Jammer genoeg komen daar ook Eksters op af en die hebben dat binnen de kortste keren leeg gevreten. Maar ja, het is niet anders. In de tuin staan ook palen als afscheiding en daar vindt de GBS allerlei insecten. Ook moet het bijenhotel eraan geloven, echt erg leuk allemaal. Ik het heb kunnen fotograferen, mijn camera stond toevallig op statief klaar “et voila” !

Grote bonte specht

Grote bonte specht

Grote bonte specht

De eerste twee foto’s….het lijkt net echt behalve de pindakaas dan 🙂 En bij de onderste twee zie je dat het gewoon een rommeltje is 🙂 Maar genieten is het!

Na mijn werk bij De Hoep wandel ik meestal nog een rondje in de duinen. Vorige keer zag ik iets bewegen op de grond en bleef daar stil staan, was het een schattig bosmuisje. Ik had mijn 300mm op mijn camera en eigenlijk was de muis te dichtbij om scherp te stellen. Uiteindelijk lukte het toch en kon ik een paar foto’s maken waaronder deze. Het was zo grappig te zien dat hij mij niet opmerkte want op een gegeven moment knabbelde hij aan mijn schoen. Toen een groepje mensen aan kwamen lopen en vroegen wat ik fotografeerde, kreeg ik als vraag of ik hem niet een trap met mijn schoen had gegeven… was als grapje bedoeld.

Bosmuis

bos

En dan wandel ik hier en geniet met volle teugen van al die kleuren groen!

 

6 Comments

 1. Ha Willie,
  Wat geweldig, de specht en de egel in je tuin…. Hoewel ik dicht bij het bos woon, zou ik die ook wel op bezoek willen krijgen maar ze blijven echt in de bosrand zitten. Daar is het veiliger, denk ik.
  Voor de specht kun je een ook een stuk ongezouten spekzwoerd ophangen, daar blijven de eksters bij weg. De slager heeft het vast wel van je.
  Groeten van Tineke

 2. wat leuk dat de grote bonte specht in jullie tuin komt. Mooie foto’s van deze bosvogel, die trouwens steeds meer in de stad te zien is, zelfs hier in Leiden, in het stadspark. Dat muisje is superschattig.

 3. Hoi Willie,
  erg leuk dat je zelf een specht in de tuin hebt.
  Nu het kouder gaat worden zie je ze ook vele beter tegen en in de bomen. Leuke serie kon je ervan maken.
  Het muisje is schattig en je overzichtsplaatje, de laatste dus is heel sfeervol.
  Groetjes

 4. Je hebt hele fraaie opnames van de GBS gemaakt, Willie. Van deze (korte) afstand zie de mooie details van deze Woody Woodpecker. Had je je camera buiten opgesteld, of heb je ‘m door vensterglas gefotografeerd? Op zich is het eigenlijk al heel leuk dat ie in je tuin komt. Als hij dan wat langer blijft, dan kun je het gedrag ook nog eens van dichterbij bekijken. En dat heb je gezien je omschrijving dan ook gedaan. Ik heb vorig jaar ook een tijdje een stuk boomstam in onze kersenboom opgehangen waarin ik gaten had geboord om er pindakaas erin te kunnen stoppen. Helaas heb ik het geluk niet mogen smaken er een GBS bij te hebben kunnen zien. Ach, zo blijft er wat te wensen. Maar ik ben erg blij voor je dat het jou wel zo goed gelukt is.

  Groet van Anton.

  Anton

Comments are closed.