Herfst in de moestuin

Het is herfst in mijn moestuin. Afgelopen week heb ik stro in de bakken gelegd als zijnde een mulchlaag en gisteren ook op andere plekken die onbegroeid zijn. Zo houd ik het onkruid tegen en krijg een gezonde grond, tenminste dat hoop ik :-). Misschien kan ik nog een courgette oogsten en de Cosmea bloeit nu pas goed en af en toe kan ik nog een Dahlia plukken. Op de paden liggen houtsnippers en daar groeien paddenstoelen op. Dus besloot ik vanmorgen daar wat foto’s van te maken.

De langsteelfranjehoed is een schimmel behorend tot de familie Coprinaceae. Hij leeft saprotroof op hout. Met name op stukjes hout en houtsnippers, soms op humusrijke grond, in parken, plantsoenen, wegbermen en bossen. Vruchtlichamen komen voor in de zomer tot de herfst

langsteelfranjehoed

 

langsteelfranjehoed

Het rode blad is van de Kornoelje, nu prachtig van kleur!

 

kornoelje

De druppel is speciaal voor Jan ,  hij heeft me op het idee gebracht!

Bij de aardbeiplanten zag ik schattige rozerode zwammentjes. Oranje stropharia, lang leve Obsidentify!

 

De oranjerode stropharia is een paddenstoel uit de familie Strophariaceae. De paddenstoel is tijdens de zomer en de herfst te vinden op houtresten, in bossen, parken en plantsoenen. Het is een saprofyt.

Oranje rode Stropharia

 

Oranje rode Stropharia

 

Oranje rode Stropharia

 

En tot slot glom er een blauw kevertje in de Cosmea, een Blauwe Muntgoudhaan.

blauwe muntgoudhaan

 

Wat een rijkdom he?

 

 

 

 

8 Comments

 1. Wie het kleine niet eert….. Mooi verhaal Willie en bijpassende prachtige foto’s. De een na laatste (met het vliegje) is voor mij een topper. Erg goed gelukt 👌
  Groet uit een droog Stieltjeskanaal (ja echt)
  Geert

 2. Een prachtige herfstserie. Zo mooi gespeeld met de beperkte scherpte/diepte. Ook erg mooi met de miststrengen en de druppels. Iedere keer weer bijzonder om te realiseren dat er een wereld voor ons open gaat. En dat allemaal door een lens.

 3. Jeetje, wat een mooie serie weer, Willie. De kabouters waren kennelijk voorbereid op je komt, wat hadden ze mooie slingers opgehangen.
  Ook je druppel is mooi geworden met die rode tinten. Zelf heb ik vanmorgen ook een tijd zitten genieten van de slingers met fijne mistdruppeltjes in de tuin.
  Mooi dat je ook het vliegje op de laatste paddenstoelenfoto zo haarfijn in beeld hebt gevangen. En ook het blauwe kevertje is om van te snoepen met die druppeltjes.
  Ik heb hier weer genoten!

Comments are closed.