Kemphaan (Philomachus pugnax)

Vervolg op de vorige blog, met dit keer de Kemphaan in de hoofdrol. Een doodenkele keer zag ik een  Kemphaan en nu bij boer Murks in Wommels heel veel. Geheel onverwachts kwam er een grote groep aanvliegen, wauw ik wist niet wat ik zag.

Als broedvogel bijna uit ons land verdwenen. Op trek hoogste aantallen in maart-april en in juli. Grote concentraties in Friesland (voorjaar). Overwinteraars concentreren zich met name in Zeeuws-Vlaanderen.

Je ziet’ grote concentraties in Friesland, we waren daar op het goede moment, lang leve Friesland. (Dit even voor Jan). Als je geen vogelaar bent, wordt je gek…wat zie ik…ze zijn allemaal verschillend van kleur…help. De donker gekleurde mannetjes zijn dominante ‘honkmannetjes’, er zijn ook ‘randmannetjes’ en ‘satellietmannetjes’ die zijn laag in rang. Nog niet lang geleden is er ontdekt dat er een type mannetje is, die eruit ziet als een vrouwtje, de ‘faar’, deze heeft geen last van de agressieve mannetjes en kan zo met de hennen paren zonder schermutselingen.

 

kemphaan

 

kemphaan

 

kemphaan

Satellietmannetje, laag in de pikorde te zien aan de witte kop en kraag.

 

kemphaan

Ik gok op een ‘randmannetje’ een stuk donkerder maar nog geen zwart.

 

kemphaan

Wat vrouwtjes bij elkaar.

 

kemphaan

Rustend op het dijkje, links achter een molen.

 

kemphaan

Even een poetsbeurt.

 

kemphaan

En weer verder foerageren.

 

kemphaan

Ook weer een licht exemplaar op de voorgrond.

 

kemphaan

Als laatste nog een vliegbeeld.

Je kunt je voorstellen dat dit toch wel een hele belevenis was, dit zal niet zo gauw meer gebeuren.

 

 

12 Comments

 1. Ik vind het al heel bijzonder om een kemphaan vast te leggen, maar de tweede foto met de vogels in de vlucht is vind ik zeer geslaagd. Niet te veel vogels en uiterst scherp.

 2. Schiet me net nog te binnen dat we (ik in ieder geval) vorige week geluk hebben gehad met de kemphanen. Maandag was ik weer even in de Surhuizumermieden, maar de kemphanen waren op dat moment al gevlogen.

  Nou dan ben je net op tijd geweest en zijn ze onderweg naar het broedgebied.

 3. Pikorde bij de kemphanen… ik wist niet dat het bestond… ook mede natuurlijk dat je ze in Drenthe niet of nauwelijks tegenkomt. Heel mooi uitgelegd Willie en wat een klasse foto’s heb je gemaakt.
  Groet, Geert

 4. Ook ik heb deze site dankzij de tip van Jan gevonden. Prachtige foto’s. Heel lang geleden, misschien meer dan zestig jaar zag ik in de polder van Terschelling (het eiland waar ik geboren ben) voor het eerst Kemphanen hun baltsgedrag vertonen. Zo bijzonder al die verschillend uitgedoste mannetjes. Inmiddels zijn ze ook daar al lang als broedvogel verdwenen. Later zag ik in de herfst nog wel eens Kemphanen tussen Groningen en Winsum (Gr) als ik daar naar mijn werk fietste. Maar sindsdien heb ik ze niet meer gezien. Ik ben dan ook zeer onder de indruk van de hoeveelheid Kemphanen die in deze periode nu nog steeds Friesland aandoen.

  Dag Cor, ik was ook erg onder de indruk van de hoeveelheden, dank voor je reactie.

 5. Schitterende beelden en door Jan ben ik hier op je website terecht gekomen 🙂
  Blijkbaar heeft kleurintensiteit hier ook iets met rangorde te maken als ik het goed begrijp. Altijd leuk om iets bij te leren.
  Trouwens mijn complimenten voor je gehele website en je fotografie hoor, prachtig werk !
  Beleefde groeten en nog een fijn weekend gewenst.
  Rudi
  Hallo Rudi, wat leuk dat je mijn site bezocht hebt, bedankt voor het compliment, ik zal jou ook een bezoek brengen.

 6. Jemig, wat een prachtige foto’s weer, Willie.
  Ik heb vorige week weer wat foto’s gemaakt van de kemphanen die tijdelijk zijn neergestreken in de Surhuizumermieden. Tegen jouw foto’s kan ik met mijn camera natuurlijk nooit op, te meer daar ze ook op vrij grote afstand zaten. Maar dat is ook minder belangrijk, het gaat om de beleving. Ik vind het elk jaar weer mooi om ze te kunnen zien.
  Bedankt dat je enige verheldering hebt gegeven m.b.t. de verschillende kleuren. Eens kijken of ik er wat mee kan. Mijn foto’s van de kemphanen publiceer ik morgen en zaterdag.
  Hallo Jan, Ik heb je blogjes inmiddels bekeken en vind het super dat jij ook zo’n groep gezien hebt. En je hebt me ook nog publiciteit op mijn blog gegeven, erg leuk!

 7. Het is haast niet te beschrijven in een reactie hoe geweldig dit is. Wat een feest. Je foto´s zijn stuk voor stuk ook prachtige foto´s.
  Dat van die rangorde heb ik nooit geweten. Heel bijzonder.
  Dank je wel Jetske

Comments are closed.