Beestjes

Net terug van een wandelvakantie in Schotland, wil ik toch nog wat laten zien van de vakantie in Twente in juli. In de Wilde Peen zaten heel veel pyjamaschildwantsen (Graphosoma lineatum). Een soort die je hier in het westen niet ziet, volgens mij is het typisch voor het oosten van het land.

Een prachtig beestje vind ik, hieronder nog wat meer informatie over de wants.

De pyjamaschildwants (Graphosoma lineatum), ook wel pyjamawants, rood-zwarte streepwants of gevangeniswants genoemd, is een wants uit de familie Pentatomidae. Deze soort komt voor in grote delen van zuidelijk Europa en delen van westelijk Europa, waaronder België en Nederland. De pyjamaschildwants leeft van diverse schermbloemigen langs bosranden en begroeide delen van heidevelden. Zonnige plekken hebben de voorkeur en bij bewolking blijven de wantsen in de schuilplaatsen zitten zoals scheuren in boombast. Het is een typische boomwants die niet vaak op de bodem komt.

Tijdens een fietstochtje stopten we bij een beekje waar de weidebeekjuffer zat, ook al een soort die ik hier niet tegenkom.

Tijdens een kort wandelingetje viel mijn oog op een vlinder op de grond, de Eikenpage.

Tot slot een Distelvlinder.

Hier thuis zitten er veel op de vlinderstruik samen met Atalanta’s, Kleine Vos, Gehakkelde Aurelia en Witjes!

4 Comments

  1. Grappig om te zien.
    Wij zaten er dezelfde tijd en ja, ik heb ook deze mooie pyjamaschildwantsen kunnen fotograferen en ook de weidebeekjuffers bij een beek 🙂 jammer dat we elkaar toch weer misgelopen zijn hahahahah….
    Hele leuke foto’s 🙂

Comments are closed.