Moestuin september 2022

Wil je even bijgepraat worden over het reilen en zeilen van mijn moestuin? Waar zal ik beginnen? Het is spannend als je wat gezaaid hebt, komt het wel op en hoe lang duurt het. Het ene duurt langer dan het ander, pluksla gaat als een speer en daar kan je heel lang van oogsten. Rode bietjes wat een mooie oogst had ik daarvan, zo ook de sperziebonen en de courgettes. De courgettes heb ik volop uitgedeeld. De andijvie ging ook goed en kropsla, zo zacht en mals!

Ik tuin op kleigrond en dat vinden de wortels moeilijk want hoe kun je dan mooi recht naar beneden groeien?

wortel

Ik kan ze er niet zo uittrekken daar moet een schep aan te pas komen.

sperziebonen

De sperziebonen heb ik met tussenpozen gezaaid en dit zijn de laatste, nog twee maaltjes denk ik.

 

boerenkool

De boerenkool, daar had ik plantjes bij de Welkoop gekocht, ziet er goed uit. Omdat het zoveel is en ik nog geen trek in boerenkool heb, heb ik gisteren wat geoogst en ingevroren.

 

sla en kool

Vier weken terug heb ik in deze bak sla, andijvie en broccoli gezet en dit groeit goed.

 

sla

Kropsla.

 

Maar laat ik mijn bloemen niet vergeten, zo leuk! Al die zoemende bijen en andere beestjes, en dan al die boeketten die ik maak, genieten.

 

tagetes

Tagetes, we mogen geen Afrikaantjes meer zeggen.

 

aster

De Asters, hoe meer je plukt hoe meer er blijft komen. Mijn vader zaaide ze ook altijd voor mijn moeder en nu kijk ik af en toe omhoog en denk: ‘zagen  jullie het maar’.

 

cosmea

Hier zie je de Cosmea en nog een witte Dalhia. Wat vind je van het hekje op de achtergrond? Door manlief gemaakt als afscheiding met mijn buurvrouw, zo kon ik daar nog wat aardbeienplanten poten. Het hout was van zo’n lattenbodem voor onder een matras, stond bij grofvuil. Kijk eens hoe netjes de bovenkanten afgerond zijn, tegen een paar latten geschroefd en op twee palen gemonteerd, allemaal weggooi spul. Daar kan ik zo blij mee zijn. Tot slot nog een foto van de Cosmea.

 

cosmea

 

p.s Zou ik gewoon vergeten te schrijven dat mijn tomatenoogst helemaal verpest is door Phytophthora een tomatenziekte welke ook wel bij aardappelen voorkomt.

6 Comments

 1. Hoi Wil, ik zie dat jullie de crisis wel doorkomen met jullie eigen voedselvoorziening. Leuk dat je er ook nog een mooi bloemenperkje erbij hebt is toch een leuke aanvulling.

 2. Jammer van de tomaten, ze waren uit de tuin zo lekker dit jaar.
  Heerlijk wat je bereikt hebt met je moestuin. Ik voel de liefde ervoor tot hier.

  Volgend jaar weer een kans voor de tomaten zullen we maar zeggen.

 3. Dat ziet er goed uit, Willie. Het water loopt me in de mond bij al die lekkere verse groente uit eigen tuin. En je bloemen zijn oogstrelend mooi. Goeie stap geweest om hiermee te beginnen, lijkt me. Je moet er wat voor doen, maar je krijgt er ook duidelijk wat voor terug.

  Ja zeker weten, ik vind het erg leuk.

 4. Mooi hekje inderdaad. Prachtige bloemen, en de groente gaat je kennelijk ook goed af! Zo’n boerenkool is indrukwekkend zeg. Ik hoor altijd dat de vorst er overheen moet voor het lekkere, maar ja die komt voorlopig nog niet haha.
  Zelf heb ik dit jaar alleen wat kerstomaatjes van per ongeluk uitgezaaide exemplaren…:-)

  Ja de vorst eroverheen is wel bekend, dus de vriezer doet zijn werk

 5. Ja hoor, een goed idee om ons bij te praten. Heerlijk dat het jullie moestuin zo´n succes is. Zo te zien verbouw je op goede grond en heb je niet teveel ongedierte.
  Slim van je man om de lattenbodem te gebruiken voor een hekje. Knap gedaan.
  Lekker gezond, groente uit eigen tuin.
  We hebben geen moestuin, maar wel heel veel eigen gekweekte tomaten in pot, dat dan weer wel. 😉

  Ha, dat is weer fijn voor jullie die lekkere tomaten.

 6. Prachtige beelden, jullie tuin doet het meer dan goed ondanks de overal om zich heen slaande droogte.

  Ik heb wel moeten slepen met gieters water, ook niet teveel, de plantjes moeten niet teveel verwend worden.

Comments are closed.